DSCN1700

Unieke glasvezelcomposiet onderdorpel

Bron: Raam en Deur

SC Profielen BV uit Schijndel biedt sinds augustus een opmerkelijke glasvezelcomposiet onderdorpel aan: de Bluestone. De naam verraadt een van zijn unieke eigenschappen; de Bluestone heeft een eindafwerking in een Belgische blauwe hardsteen look. De nieuwe onderdorpel van ISC is bovendien op maat ontwikkeld voor lean en luchtdicht bouwen. Met EPS-isolatie scoort de Bluestone een Ud van maar liefst 0,85 W7m2K.

De Bluestone onderdorpel van ISC mag dan nieuw op de markt zijn, in de glasvezelcomposiet onderdorpel zijn jaren van ervaring samengebald. De bedenker van de Bluestone onderdorpel is Erik Smits, die in 2007 de Isostone onderdorpel ontwikkelde – de allereerste glasvezelversterkte onderdorpel op de Nederlandse markt. Smits typeert de Bluestone onderdorpel als een doorontwikkeling die past in deze tijd waarbij alle kozijndetails gaan veranderen: “De Bluestone is verbeterd wat betreft maatvoering, dichting en sluiting en sluit naadloos aan op de huidige bouwdetails, waarin duurzaamheid hoog op de agenda staat.”

Eindafwerking

Wat bij de Bluestone onderdorpel als eerste in het oog springt is de specifieke eindafwerking in Belgische blauwe hardsteen look. De Bluestone glasvezelcomposiet onderdorpel is de eerste met deze specifieke kleurstelling. ISC Profielen BV levert de onderdorpel niet alleen met deze eindafwerking. De Bluestone onderdorpel is ook verkrijgbaar in mat zwart (RAL 9005) met korundkorrel. In beide uitvoeringen bestaat de toplaag uit PPG PU componenten lak, die zorgt voor een UV-, ozon- en krasbestendige toplaag, die bovendien herstelbaar is.

Vorm- en breukvast

ISC’s Bluestone koppelt de meest gewilde kleurstellingen voor onderdorpels aan het materiaal glasvezel. De glasvezels zijn in de Bluestone onderdorpel uni-directionaal verwerkt, met een compleet nieuwe techniek waarbij de vezels over de lengte van het profiel in dezelfde richting liggen. Smits: “Dat garandeert: geen krimp, geen uitzetten. De Bluestone onderdorpel is absoluut vormvast.” Glasvezel is in de bouw een materiaal in opmars. En niet zonder reden, aldus Smits: “Glasvezel geeft naast heel veel stijfheid een goede isolatie en voorkomt eventuele condensproblemen aan de binnenzijde. De materiaaleigenschappen van glasvezel garanderen dat er geen aftersales kosten optreden. Je hebt als bouwer of opdrachtgever onderaan de streep minder faalkosten.”

Voor vier kunststof kozijnsystemen

De Bluestone onderdorpel heeft een maatvoering van 120 x 50 mm en is inkortbaar tot 30 mm hoogte – dat maakt de onderdorpel ook geschikt voor renovaties en specifieke inbouwdetails. ISC profielen BV levert de onderdorpel voor vier gangbare kunststof kozijnsystemen, van K-Vision (70 en 76 serie), Gealan (8000 en 9000 serie), Veka (Softline82 NL) en Deceuninck (Zendow Royal). Smits: “In overleg zijn andere kunststof kozijn systemen leverbaar. Later in het jaar komen we ook met een Bluestone onderdorpelvariant voor de houten kozijnindustrie. Ook wordt dan een Bluestone raamdorpel aan het gamma toegevoegd. 

Lean, duurzaam, luchtdicht

ISC ontwikkelde de Bluestone onderdorpel zo, dat deze naadloos past
bij de trends van duurzaam en luchtdicht bouwen. Erik Smits: “In de
gevel is het kozijn de zwakke schakel.

Standaard heeft de Bluestone onderdorpel holle kamers, die desgevraagd gevuld kunnen worden met een EPS isolatie. Dan bereik je een Ud van 0,85 W7m2K.” Alle Bluestone onderdorpels zijn bij de aansluiting aan het kozijn luchtdicht afgewerkt dankzij een kunsstof eindkap. De onderdorpel heeft een uitsparing voor de aanslagrubbers. De aanslagrubbers in het kozijnprofiel kunnen direct doorlopen door de neutaansluiting tot onder aan het profiel. Smits: “Dat is uniek aan de Bluestone onderdorpel en zorgt voor een gegarandeerde luchtdichte en perfecte bouwaansluiting.” ISC Profielen BV liet de Bluestone onderdorpel bij SKG-IKOB testen. Smits: “Bij de zeer zware ITT-test scoorde onze onderdorpel op water- en winddichtheid 600 Pascal, klasse 9A. Voor de luchtdichtheid is de score klasse 4.”

Korte lijnen

De aansluitneuten van de Bluestone onderdorpel zijn samengesteld uit HMPE kunststof in RAL 7037 of RAL 9005. Alle neuten hebben verzinkte paspennen om het kozijnprofiel te positioneren. Een drainagekanaal bovenop de de neuten voert eventueel water uit het kozijn af. ISC Profielen BV levert voor alle aansluitingen EPDM pakkingen  mee, voor een fraaie afwerking en een gegarandeerde waterdichtheid. De Bluestone onderdorpel wordt geproduceerd in Schijndel. Smits: “We werken hier met korte lijnen. De Bluestone onderdorpel is altijd uit voorraad leverbaar. Voor de bekende systeemhuizen hanteren we een levertermijn van maximaal tien werkdagen.” Bij bestellingen van meer dan twintig onderdorpels, levert ISC wekelijks aan op een transportkar – een optimale manier van aanleveren voor verwerkers die lean werken hoog in het vaandel hebben staan. Ook het retourtransport neemt ISC Profielen BV verwerkers uit handen.

 

Terug naar nieuws